Verslag 3 reis Umbrië en Rome 28 mei t/m 14 juni 2018

ROME

Maandag 11 juni 2018, naar Rome
Rond een uur of 10, na een laatste cappuccino van de locale bar nemen we afscheid van Mimoza en Acqualoreto, twee heerlijke weken, fijn huis, veel gezien en lekker gegeten en gedronken.

Op naar Rome, tegen twaalf uur zijn we op het vliegveld, waar we de auto, deze keer na een zeer grondige inspectie, achterlaten.

We hebben besloten met de bus naar het centrum de gaan, er zijn een paar verschillende maatschappijen die naar Termini rijden, het Centraal Station van Rome, in prijs verschillen ze niet veel, ca. € 8 pp, dus we kijken welke het eerste komt en zijn al weer snel op pad.

We kopen een 3-daags ticket voor metro en bussen en nemen de metro richting appartement, dat aan een metrostation grenst, lekker makkelijk.

Helaas is ons appartementje nog niet klaar, dus we laten koffers achter en gaan lunchen.

Het appartementje ligt in de wijk waar ook het Colosseum ligt. In een statig, oud gebouw zijn een aantal appartement gerenoveerd en die worden nu verhuurd aan toeristen, er wonen ook niet-toeristen in het gebouw.

De lift is nog wel oud, zo’n oude kooi, eerst de kooi openen en dan de liftdeuren.

Wij geven vaak de voorkeur aan een appartementje of studio, omdat je dan wat meer ruimte hebt en ook nog ergens anders kunt zitten dan op je bed.

Dat is hier ook prima, maar verder is het een hele kille ruimte, een ziekenhuiskamer is hierbij vergeleken nog gezellig, maar het bed is goed evenals de badkamer, en we zijn toch veel op pad.

Omdat we al twee keer in Rome geweest zijn en alle hoogtepunten toen gezien hebben, besluiten we de komende dagen een alternatieve toer door Rome te maken, rustiger en waarschijnlijk ook heel mooi.

Zeker na de enorme stilte van Acquaroleto hebben we een beetje moeite met de enorme drukte en hoeveelheid toeristen in Rome, misschien hadden we dit eerst moeten doen….

We gaan eerste een kijkje nemen bij de grootste en volgens velen ook de mooiste kerk van Rome (Vaticaanstad niet meegerekend), de Basilica di San Giovanni in Laterano. Vanuit ons appartementje kunnen we de grote beelden op het dak zien.

De kerk is inderdaad prachtig en enorm groot, helaas is de patiotuin net gesloten als wij aankomen, maar deze onbekende en dus heel rustige kerk, is absoluut een bezoek waard.

Daarna gaan we richting de wijk Trastevere, aan de andere kant van de Tiber, struinen daar uitgebreid rond en komen uiteindelijk terecht bij Bacco, waar we heerlijk eten op het terras, met supervriendelijke bediening door jonge meiden.

Moe maar voldaan gaan we terug en lekker slapen, raam open is geen optie vanwege de herrie, maar de airco doet het prima en hoor je nauwelijks.

Dinsdag, 12 juni 2018, Rome
Op weg naar het museum of Modern Art komen we langs een overdekte markt op La Piazza Alessandria, waar we ontbijten tussen de locals, geen toerist te zien hier.Het MOMA van Rome hebben we snel gevonden, maar dat is helaas sinds vorige week gesloten wegens renovatie…. dat is ons vaker gebeurd, heeft te maken met het feit dat we dit soort dingen nooit echt voorbereiden.

Door naar Il Casino Nobile het huis waar Mussolini woonde van 1925 tot aan zijn arrestatie in juli 1943, het is het voornaamste pand van het Romeinse park Villa Torlonia. Het is behoorlijk vervallen allemaal, zowel de gebouwen als het park, op een terras in de schaduw drinken we even koffie.

Daarna maken we een stop bij het Electriciteitsmuseum, de Centrale Monte Martini, waar enorm grote, oude generatoren staan, je ruikt nog steeds de motorolie. Bovendien is er een tentoonstelling over de Etrusken, ook hier is het niet druk en de enige andere bezoekers zijn allemaal Nederlanders, heel apart.Tijd voor de lunch, toen we met de bus van het vliegveld naar het station reden, zagen we een enorm gebouw EATALY, vergelijkbaar met Markthal in Rotterdam, maar dan nog groter, in totaal drie verdiepingen. Een hele grote supermarkt, en een aantal gespecialiseerde restaurants, alles in grote open ruimtes.

Lekker geluncht, het is heel warm en de voeten doen inmiddels een beetje zeer, dus we houden even siesta in het appartement.

Mijn zus was vorig jaar met één van haar zonen in Rome, en van hen kregen we de tip voor het restaurant Broccoletti, vlakbij metrostation Cavour, maar het is ook goed te lopen. Het is een klein restaurant, je kunt helaas niet buiten zitten, maar het eten is heerlijk en ze hebben Siciliaanse wijn “21” die lekker stevig is, een aanrader.

De andere zoon was daarna in Rome met zijn vriendin en daar hadden we ook nog wat nuttige documentatie en tips van gekregen, handig !

Gelukkig waren we op tijd, het restaurant is binnen no-time vol en als we vertrekken staan ze buiten op straat te wachten voor de tweede ronde.Een afsluitend biertje bij een Ierse pub en het is weer bedtijd.

Woensdag, 13 juni, Rome
De laatste dag hebben we tot winkeldag bestempeld, we beginnen in een warenhuis, dat blijkt alleen maar superdure merken te verkopen, leuk om te kijken..

Om een lang verhaal kort te maken, heel veel winkels gezien, een paar versleten voeten gelopen, het is heel warm, (we houden allebei niet zo van winkelen), aardig wat gepast en uiteindelijk alleen twee polo’s voor Paul gekocht….

s Avonds gaat het regenen als we op zoek zijn naar een restaurant uit de Tripadvisor,

we komen daar binnen, er zijn maar twee tafeltjes binnen de rest is buiten, de obers reageren helemaal niet, dus we besluiten verder te kijken en komen uiteindelijk terecht bij Da Franco al Vicoletto en groot restaurant, helemaal vol met voornamelijk Italianen, waar we heerlijk gegeten hebben, ik heb gesmuld van een superverse, flinke tarbot.

We sluiten Rome af met een biertje bij The Old Wild West voordat we ons bed induiken.

Donderdag, 14 juni 2018, naar huis
Het zit er weer op, we vliegen rond half een en kunnen dus rustig richting vliegveld.

We besluiten deze keer de Leonardo da Vinci express te nemen een speciale trein die op en neer rijdt van het Centraal Station naar het vliegveld, wel iets duurder dan de bus, maar twee keer zo snel (half uur ipv een uur) en gegarandeerd zelfs bij stakingen, bijzonder. Het is een comfortabele en snelle verbinding.

KLM vliegt ook nu weer keurig op tijd en onze vertrouwde taxi brengt ons weer thuis, waar we verder kunnen genieten van deze prachtige zomer.


Terug naar het vorige verslag

####